Adana’da bulunan yüzyıllardan günümüze ulaşmış eserlerin sergilendiği en gözde 5 müzeyi sizler için derledik. İşte Adana’nın en gözde 5 müzesi…
Adana Sinema Müzesi
Batılılar tarafından tarihte Kilikya olarak bilinen Adana ilimiz Çukurova’ya bir giriş kapısı olarak hizmet etmektedir. Akdeniz’in kuzeydoğusunda yer almakta ve tarihi 3000 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Ülkemizin 5. büyük ili olup, sıcaklık ortalaması en yüksek iller arasında yer almaktadır. Sanayileşmenin ilk olarak görüldüğü şehirlerden birisidir. Seyhan Barajının yapılması ve tarım tekniklerinin gelişmesi 1950’li yıllarda şehirde tarım alanında büyük gelişmeler yaşanmasını sağlamıştır. Bunların yanında sinema alanında da önemli gelişmelere sahne olan Adana, Sinema Müzesi ile de farklı bir güzelliğe sahip olmuştur.
Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi
Müze binası, Seyhan Caddesi üzerinde 19.yy. da yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, çıkmalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle yapı Bakanlıkça “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. 15 Mart 1923’te Atatürk eşi ile birlikte Adana’ya geldiğinde, Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa’ya ait olan bu binada ağırlanmışlardır. Bina Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi Koruma ve Yaşatma Derneği’nce zamanın Kolordu Komutanı Bedrettin Demirel’in önderliği ve halkın yardımıyla kamulaştırılıp restorasyonu yapılmış ve 1981 yılında Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir müze olarak hizmete açılmıştır.
Adana Müze Kompleksi
Adana’da 68.530 metrekare hizmet alanıyla oldukça büyük bir müze kompleksi olan Adana Müze Kompleksi, düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Etnografya Müzesi
1845 yılında Kuruköprü mevkiinde inşa edilmiş ve sonradan terk edilmiş olan kilise 1924 yılından sonra müze olarak düzenlenmiştir. 1972 yılında eserlerin yeni müze binasına taşınmasının ardından kilise restore edilmiş, 1983 yılında ise etnografya müzesine dönüştürülmüştür. Çukurova köylerinde ve Toroslar’da yaşayan Yörüklere ait oldukça zengin eşyalar barındırmaktadır.
Misis Mozaik Müze
Misis Mozaik Müzesi, Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesi’nde,1959 yılından beri faaliyette olan ve içinde Misis Antik Kenti’nden kalma, 4.yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müzedir.Adana Arkeoloji Müzesi’ne bağlıdır. Adana’ya 26 kilometre uzaklıktadır.
Misis Antik kenti sınırlarıiçerisinde yer alan bazilikaya ait zemin mozaikleri 1956 yılında MisisHöyüğünde kazı yapan Alman arkeoloji heyetinden Prof. Dr. H. Theodore Bossert ile Dr. Ludwig Budde tarafından ortayaçıkarılmıştır. Höyükten çıkarılan mozaikleri korumak amacıyla müze kurulmuştur.Bizans devrine ait mozaiklerde Nuh’un tufan esnasında gemisine aldığı hayvanlarbetimlenmiştir. Mozaiğin tam ortasında bir masa veya sehpa şeklinde yapılmışbir kümes ve etrafında Nuh Peygamber’in tufanda gemisine aldığı 23 adet kuş vekümes hayvanları, bu grubun etrafında ise vahşi ve evcil hayvanlar yer almaktadır.
Web sitemizde en iyi deneyimi elde etmek için çerezler kullanmaktayız.
Kullandığımız çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bilgilendirme sayfamızı ziyaret ediniz.AnladımDetaylı Bilgi